Thursday, April 13, 2017

ANECDOTAL OBSERVATION

Hasil +-36 jam tidak menyentuh telefon. Rutin biasa bila bersama anak isteri. Telefon dicampak ke tepi sehingga pulang semula ke semenanjung. Ini adalah hasil cerapan saya terhadap 1225mesej yang diterima:

1. Kurang 10 darinya adalah mesej yang saya perlu balas secara peribadi (<1%) tetapi tidak bersifat segera dan boleh ditangguh sehingga hari kerja atau selepas saya habiskan masa berkualiti dengan keluarga
2. Dalam 200 melibatkan mesej yang ada kaitan secara langsung atau tidak langsung dengan saya sebagai sebahagian Team members tetapi tidak memerlukan saya untuk menyelesaikan masalah (juga) secara segera (<20%)
3. Hampir 1000 adalah sembang ringan antara rakan atau ahli keluarga yang juga akan berlaku walaupun saya tiada dalam dunia ini. Ada keperluan juga tetapi tidak pada masa saya sedang 'offline' untuk anak isteri (~80%)
4. Diselang seli dengan lebih kurang 50 mesej yang berulang setiap hari I.e ucapan selamat pagi, salam dan sebagainya
5. Ratusan gambar atau video yang tidak penting yang tidak memerlukan saya perlu menghadap telefon. Susuk anak isteri  lebih utama untuk saya
6. Ratusan mesej yang dihantar dalam waktu tidur saya yang tidak akan saya baca walaupun saya seorang di Kuala Lumpur
7. Puluhan mesej tular yang tidak berautoriti, berulang dan tidak sahih

KESIMPULAN
1. Mesej adalah tidak penting sehingga perlu mengorbankan masa bersama keluarga
2. Kebanyakkan perkara yang memerlukan tindakan masih boleh ditangguh sehingga hari bekerja.
3. Telefon memang boleh dicampak ke tepi kerana ianya hanya menambah sakit kepala pada masa yang sepatutnya untuk keluarga
4. Walaupun tanpa telefon, masa dengan anak isteri tidaklah begitu banyak sehingga melayakkan ianya diutamakan bila bersama mereka.

JADI,
Untuk apa ianya perlu berada di depan mata anda 24jam sehari? Cukuplah ia berada di jarak yang boleh didengar jika ada panggilan yang penting tiba.

KELUARGA PENTING, TELEFON TIDAK
#DrRostam #M3 #LAMANMINDA

No comments:

Post a Comment